rOndreis
Peru.nl
Engelstalige service in Peru Elke rondreis aanpassen naar wens Luxe rondreizen en aanbiedingen
 

Beste reistijd om naar Peru te reizen

Peru is een groot land en het klimaat is duidelijk anders in 3 regio's. Het klimaat aan de kust is overwegend droog en mild, de Andes-regio is gematigd tot koud en de Amazone is tropisch warm en vochtig. Je kunt in principe het hele jaar door naar Peru.

Indien mogelijk, zullen onze Peru-specialisten hier rekening mee houden bij het samenstellen van jouw rondreis. Hieronder vind je nog wat klimaat info om je te helpen beslissen wanneer je naar Peru gaat. Omdat Peru is gelegen ten zuiden van de evenaar, zijn de seizoenen tegengesteld aan die van ons in Nederland en België. Maar seizoenen zeggen in Peru niet veel: veel relevanter is het onderscheid tussen het natte seizoen en het droge seizoen.

Het droge seizoen (en daarmee ook het hoogseizoen) loopt van mei tot november, maar dit is ook het koelere jaargetijde. 's Nachts kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt. Juni, juli en augustus zijn de meest populaire maanden om Peru te bezoeken, maar dan is het ook drukker.

In het natte seizoen (van december tot april) kun je 3 à 4 keer per week 's middags buien verwachten. Als je af en toe een beetje motregen en modderige paden niet erg vindt, biedt deze tijd van het jaar je minder drukte van andere toeristen en groenere heuvels en staan de wilde bloemen en orchideeën vaak in bloei.

De maanden van april tot juni of september tot november hebben vaak het beste van 2 werelden: Minder drukte en hogere temperaturen en niet teveel regen.
 
 

Beste reistijd om te reizen - De Kust

Aan de kust is het natte seizoen juist heet en droog, met temperaturen tussen de 25 en 35° Celsius of meer langs de noordkust. Het droge seizoen heeft veel mildere temperaturen, maar met een hoge luchtvochtigheid. Een groot deel van de kust, met inbegrip van Lima, is gehuld in een grijze nevel genaamd 'garúa'. Alleen de meest noordelijke stranden zijn warm genoeg om te zwemmen.
 
 

Beste reistijd om te reizen - De Hooglanden

Van juni tot september (winter op het zuidelijk halfrond, bij ons zomer) zijn de dagen in de Andes helder en vaak spectaculair zonnig. Vooral op grotere hoogte zijn de nachten kil of ronduit koud. Voor trekkings in de bergen, zoals de Inca Trail, zijn dit veruit de beste maanden. In de hooglanden is regen van mei tot oktober schaars. Overdag heerlijk warm met 20 - 25 ° Celsius en 's nachts (vooral in juni en juli) vaak koud met temperaturen rond het vriespunt. Van december tot maart valt er veel neerslag bij iets mildere temperaturen (18 tot 20 ° Celsius) en 's nachts nog steeds zo'n 15 ° Celsius. De natste maanden zijn januari en februari: meestal 's ochtends droog, maar daarna ontstaan er wolken die in de loop van de middag zware regenbuien produceren.
 
 

Beste reistijd om te reizen - De Amazone

Van juni tot september is ook de beste tijd van het jaar om het Amazonegebied te bezoeken: minder muggen en veel fauna dichtbij de rivieren. Sommige mensen geven er juist de voorkeur aan om de jungle te pakken in het natte seizoen: hogere waterstanden zorgen voor 'meer rivier in de jungle'. Hoewel de jungle in de Amazone altijd vochtig en tropisch is, met relatief veel regen het hele jaar door, heb je er toch ook de twee duidelijk verschillende seizoenen. Tijdens het droge seizoen temperaturen overdag van 30 °- 38 ° Celsius. In het natte seizoen zijn er veel vaker regenbuien waardoor de rivieren opzwellen. De temperaturen zijn ook dan hoog.
 
 
In de Amazone

sommigen gaan het liefst in het natte seizoen

Beste reistijd Peru Amazone Beste reistijd Peru Amazone
In de Andes

's winters op het zuidelijk halfrond helder en vaak spectaculair zonnig

Beste reistijd Peru Andes Beste reistijd Peru Andes
Aan de Kust

Lima is in het 'droge seizoen' soms gehuld in een grijze nevel: 'Garúa'

Beste reistijd Peru Lima Beste reistijd Peru Lima
Beste reistijd voor Peru
 
 

Beste reistijd Peru

Seizoen- Zomer- Temperatuur- Regentijd- Lente- Regenseizoen- Individuele rondreis- Winter- Weer- Herfst- Vakantie